painkillers

Léky proti bolesti z jedů

Pavel AkrmanOstatní, různé Napsat komentář

Lékařství z přírody

Stephanie McDorman  

Z Answers in Genesis přeložil Pavel Akrman – 10/2024. Stephanie McDorman pracuje v Creation Museum a dohlíží na muzejní sbírky. Vzdělání v biologii získala na univerzitě Milligan. Její manžel Perry je přírodovědcem muzea. Ilustrace Katie Wincek .

Dnes nejčastěji předepisované léky na chronickou bolest mají (minimálně jeden) nebezpečný vedlejší účinek: jsou vysoce návykové.

V současnosti trpí téměř dva miliony lidí závislostí na hydrokodonu, oxykodonu a podobných lécích, odvozených z opia. Vědci tedy hledají alternativu, a to na překvapivém místě – v oblasti biochemických zbraní, používajících toxické rostliny a zvířata!

Bolest a otrava nebyly původní součástí Božího velmi dobrého stvoření předtím, než Adam zhřešil. Je však ohromující, že Stvořitel vložil dokonce i do jedů, které se objevily až v důsledku prokletí, jedinečné nástroje, které můžeme použít ke zmírnění některých následků tohoto prokletí.

Výzkum ukazuje, že mnoho přírodních jedů a jedovatých látek obsahuje specializované chemikálie k zastavení bolesti, a to bez nežádoucích účinků, s nimiž se setkáváme u léků na bázi opia.

Čínská stonožka červenohlavá

Scolopendra subspinipes mutilans

Starodávní Číňané používali přidržení jedovaté stonožky červenohlavé na vyrážce jako prostředek k urychlení léčby. Moderní vědci objevili v jedu stonožky molekulu, která blokuje bolest stejně nebo dokonce lépe než morfin, aniž by nějakým způsobem ovlivnila mozek (zatím zkoušeno u myší). Tato molekula totiž uzavírá určitý sodíkový kanál, který vysílá signály bolesti do mozku.

stonozka

Scolopendra subspinipes mutilans

Pufferfish (Ryba fugu)

Tetraodontidae (čtverzubcovití)

Ochutnali jste již někdy rybu fugu? O potenciálně smrtelné japonské rybí pochoutce jistě slyšelo mnoho lidí, ale možná vás překvapí, že jed, který šéfkuchař musí před vlastní přípravou pokrmu odborně vyjmout, může přinést úlevu milionům pacientů s rakovinou. Tetrodotoxin (TTX) blokuje sodíkové kanály, které napomáhají nervovým buňkám přenášet signály bolesti do mozku. Chemoterapie zpravidla vede k často bolestivým poškozením nervů známým jako neuropatie, a vypadá to, že injekce TTX ze smrtících ryb dokáže zmírnit bolest bez vedlejších účinků morfinu.

fugu

Ryba fugu

Tarantule

Haplopelma doriae (sklípkani)

Výzkumníci objevili v různých pavoučích jedech peptidy (malé proteiny), které jsou vysoce selektivní. Jinými slovy, toxiny působí na velice specifické komunikační kanály v těle. Naopak opiátové léky zablokují v celém mozku a ve zbytku těla vícenásobné receptory. Léky na bázi opia mohou mít bez cíleného působení nežádoucí vedlejší účinky, jako je závislost a během času i snížená celková účinnost.

tarantule

Tarantule

Čtyřhranka smrtelná

Chironex fleckeri

Nejjedovatější živočich na světě, hrozivá medúza čtyřhranka, zabíjí jen na Filipínách odhadem 20-40 lidí ročně. Ale ve skutečnosti právě tento její smrtící jed obsahuje základní složku pro nový, nenávykový lék proti bolesti. Většina lidí pociťuje odpor už jen při pomyšlení na „dobývání“ jedu třeba z hada, ale dokážete si představit, jak získáváte jed ze smrtící medúzy?

Čtyřhranka smrtelná

Čtyřhranka smrtelná

Africký pryšec

Euphorbia resinifera (pryšec pryskyřičný)

Požití dvou čajových lžiček Resiniferatoxinu (RTX), který je obsažen v této kaktusové rostlině, vás může zabít. Avšak jeho malé injekce snižují bolest, a to dokonce trvale. To je zvláště užitečné pro nervové buňky, které produkují nežádoucí teploty a záněty. A právě tyto nervové buňky vyhledává a ničí RTX, čím přináší pacientům s chronickou, nevyléčitelnou, zánětlivou bolestí vítanou úlevu.

prysec-africky

Africký pryšec

 

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments